Demirtaş Sakarya Mah. Osmangazi Caddesi No:86 D:1 Osmangazi/Bursa Ovaakça Mah. Mehmet Dede Caddesi No:6/A Osmangazi/Bursa

Randevu Talebi

!
!
!
!
İptal
Lütfen Bilgilerinizi Eksiksiz Giriniz
Randevu talebinizi alabilmemiz için lütfen iletişim bilgilerizi eksiksiz giriniz ve randevu talep nedeninizi mesaj kısmına yazınız.

Ortodonti Hastalarında Ağız Bakımı

Ortodonti Hastalarında Ağız Bakımı

Diş ve dişetlerinin sağlığının korunması için hergün düzenli olarak diş plaklarının temizlenmesi gerekir. Diş plağı, dişlerin üzerinde oluşan yapışkan ve renksiz bakteri tabakasıdır. Temizlenmezlerse dişlerde çürük ve dişeti hastalığı oluştururlar. Dişlerinizi, dişetlerinizi ve braketlerinizi günde üç defa (özellikle yemeklerden sonra) fırçalayın, Tedavi sırasında dişlerinizi ve tellerin çevresini iyi fırçalamazsanız, aygıtların çevresindeki plak birikimine bağlı olarak diş minesi üzerinde beyaz lezyonlar, çürük, dişeti problemleri ve ağız kokusu  oluşma riskini de arttırmış olursunuz. Dişlerinizin ara yüzeylerini diş ipi veya arayüz fırçası ile günde en az bir defa (özellikle yatmadan önce) temizleyin, Çürümeyi önleyen bir madde olan flor içerikli bir diş macunu ve çürük oluşma riskini azaltmak için günde bir defa flor içerikli bir ağız gargarası kullanın.

Ortodontik tedavi gören hastalar, braket ve tellerinin temizliğini 4 aşamada gerçekleştirmelidir. İlk aşama, ortodontik diş fırçası ile kapsamlı şekilde bütün diş yüzeylerini fırçalamak, ikinci aşama, arayüz fırçası ile diş fırçasının temizleyemediği kalan artıkları uzaklaştırmak, üçüncü aşama diş ipi veya tercihen ağız duşu kullanarak dişetlerinin altında kalan plakları temizlemek   ve dördüncü aşama, florlu ağız gargarası ile temizliği tamamlamaktır. Bu dört basamak birbirinden bağımsız düşünülemez; her bir aşama birbirini tamamlamaktadır.

Ortodontik Fırça

Braketli ağızlar için özel olarak üretilen bu fırça ‘V’ şeklinde tasarlanmış kıllar ile diş ve braketler arasındaki bakteri plağını kolayca temizler. Diş fırçanızın üzerine küçük bir parça diş macunu koyduktan sonra dişlerinizi ağız açıkken, alt ve üst dişler ayrı ayrı olacak şekilde, fırçanız dişetiniz ile 45° açı oluşturacak şekilde tutarak hafif kuvvet uygulayarak öne arkaya, yukarı aşağı dairesel hareketlerle tek tek hissederek 10 saniye dişlerinizi fırçalayın. Aynı şekilde dişlerin iç yüzeylerini ve  çiğneme yüzeylerini, fırçanın en arkadaki dişlere kadar uzandığından emin olarak fırçalayın. Braketlerinizi veya tellerinizi kırmadan veya bükmeden üstlerini ve altlarını fırçalayın.

 

 

Arayüz Fırçası

Diş arası fırçası, ark telinin altında kalan bölgeleri temizlemek için  kullanılan ve küçük bir çam ağacını andıran fırça türüdür. Bu fırça olmaksızın temizlik tam anlamıyla olmuş sayılmaz. Ortodontik tedavide özellikle braketlerin temizliği için bu fırça kullanılır.  Bu fırçayı kullanırken diş macunu kullanmanıza gerek yoktur. Dişarası fırçası ile telin altından olacak şekilde braketlerin altı, üstü, sağı, solu olmak üzere braketi kendisini ve ulaşılamayan yerleri temizlemek mümkündür.

Diş İpi Kullanımı

Diş ipi, dişlerin birbirleri ile temastaki ara yüzeylerini temizlemek için kullanılır. Günde bir kez (tercihen gece yatmadan önce) diş ipi ile dişlerinizin aralarını ve braketlerinizin etrafını temizleyin. Diş ipinin mumlu kısmını telin altından geçirin, her braketin dört kenarını temizleyin, diş eti bölgesini temizlemeyi unutmayın. Her dişin arasına girip sağ ve sol yüzeylerini temizleyin.

Ağız Duşu

Ağız duşu, basınç uygulayarak su veya ağız gargarası püskürken ve braket ve tellerin temizlenmesini kolaylaştıran bir cihazdır Bu ürün olmaksızın yeterli ağız hijyeni sağlanabilir ama özellikle damağa yerleştirilen sabit apareylerde ağız duşunu kullanımında fayda olacaktır.